Swinhay House, North Nibley


|

This 30,000sqft private country residence , built for a private client, was granted Planning Approval under PPG3, which allowed the creation of houses of exceptional architectural interest within the green belt.

It has ten different floor levels throughout with the Viewing Tower level set some 14.5m above the lower ground floor level.  The house includes eight bedrooms contained in three separate wings, an eight bay underground garage, two lane bowling alley, 25 metre swimming pool and squash court, fully enclosed and glazed ‘Winter Garden’, ‘Panorama Room’ and Viewing Tower.  A third of the floor space is located partially underground behind a highly insulated waterproof concrete structure. The house is highly energy efficient with sophisticated computer controlled environmental systems.  It is also extremely well insulated and great care has been taken to eliminate thermal bridging. Alternative energy sources include a geothermal heating system.

The house contains large areas of glazing and the orientation of the building was carefully tuned to maximise passive gains.  The glazing is triple layered gas filled units with integral blinds and could only be sourced and procured from Scandinavia.

David Austin Associates detailed the original planning application for the site, our role, over a 6 year period, was to take this forward from planning to completion.

Copyright © 2013 - Roberts Limbrick Ltd